Hoitokohteet

Suomessa fysioterapeutit käyttävät akupunktuuria lähinnä tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoidossa. Esimerkiksi nivelrikon hoidossa on saatu hyviä tuloksia akupunktiolla. Akupunktuuri lievittää kipua ja rentouttaa lihaksia ja siten  voidaan siirtyä nopeammin aktiivisiin harjoituksiin. Erilaisia päänsärkyjä, esimerkiksi migreeniä, on hoidettu hyvin tuloksin akupunktiolla. Kansallisissa Käypä hoito -suosituksissa mainitaan akupunktio yhtenä lääkkeettömänä hoitovaihtoehtona mm. pitkittyneen alaselkäkivun, pitkittyneen niskakivun, lonkan ja polven nivelrikkokivun hoidossa sekä migreenin estohoidossa. Myös lasten päänsärkyjä voidaan hoitaa akupunktiolla.

Akupunktuurilla voidaan helpottaa myös allergista nuhaa, astmaa, ihottumia, säärihaavoja, kuukautis- ja synnytyskipuja sekä erilaisia toiminnallisia vatsavaivoja. Hyviä tuloksia on saatu ennen –ja jälkeen leikkausta annetulla neulahoidolla.

Hemiplegian eli toispuolihalvauksen hoidossa ja kuntoutuksessa on saavutettu hyviä tuloksia. Akupunktuuria käytetään yleisesti myös alkoholi-, tupakka- ja huumeriippuvuushoidon yhtenä osana.

Akupunktuurihoitoon liittyy usein myös myönteisiä oheisvaikutuksia, kuten unen laadun, vastustuskyvyn ja aistitoimintojen parantuminen, yleinen rentoutuminen, stressin ja ummetuksen helpottuminen, luovuuden lisääntyminen, hormonitoiminnan normalisoituminen ja allergiaoireiden väheneminen.

Lue lisää:
medicalacupuncture.org
medical-acupuncture.co.uk

Julkaisuja:
Akupunktio rannekivun hoidossa

Akupunktio polven tekonivelkivun hoidossa

Akupunktio polven nivelrikkokivun hoidossa

Acupuncture for headache